Przepis- Bezglutenowa carbonara

Bezglutenowa carbonara

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bezglutenową carbonare, która niejednemu skradnie serce. Oczywiście makaron, szynka/ boczek i inne dodatki pozostają bezglutenowe :)

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • bezglutenowy makaron (taki, którego używamy do spaghetti lub taki jaki najbardziej lubicie)
  • bezglutenowy boczek lub szynka parmeńska
  • śmietanka 36% (120 ml)
  • 2-4 jajka (w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować danie)
  • parmezan lub grana padano (30 g)
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy tłuszcz podsmażamy boczek/ szynkę, do momentu, w którym nasze mięso się „zarumieni”.
  • W tym samym momencie gotujemy makaron, ciągle mieszając, tak aby się nie posklejał ( niestety ten bezglutenowy makaron jest bardziej wymagający).
  • Kiedy odcedzimy makaron, wrzucamy go na patelnię z boczkiem/ szynką i na małym ogniu, ciągle mieszając, podsmażamy go.
  • Do osobnego naczynia wbijamy jajka, wlewamy śmietankę, wsypujemy starty ser, doprawiamy pieprze i solą. Wszystko mieszamy/ miksujemy.
  • Makaron zdejmujemy z palnika i wlewamy na niego nasz sos*
  •  Całość energicznie mieszamy, jeśli lubimy możemy dorzucić posiekaną natkę pietruszki.
  • Jeśli nasza bezglutenowa carbonara wciąż jest bez smaku, możemy ją doprawić według uznania i posypać startym serem :)

KILKA UWAG ODE MNIE

  1. Makaron z boczkiem musi być zdjęty z palnika podczas wlewania sosu, w innym wypadku zamiast sosu powstanie jajecznica.
  2. Makaron po odcedzeniu najlepiej zalać zimną wodą, ten bezglutenowy ma to do siebie, że lubi się sklejać, a wtedy ciężko będzie nam połączyć go z sosem.
  3. Jeśli chcemy, aby sosu było więcej musimy zwiększyć proporcje (np. 160 ml śmietanki zamiast 120, 3 jajka zamiast 2).
  4. Warto pamiętać także o tym, że im więcej sera (parmezan/ grana padano) dodamy, tym bardziej „suchy” będzie nasz makaron.

Ta bezglutenowa carbonara zasmakowała chyba wszystkim, którzy mieli okazję ją spróbować. Jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu, więc nawet bez specjalnych umiejętności kucharskich łatwo ją przyrządzić.

Oprócz tego, najlepiej smakuje podawana ze schłodzonym cydrem gruszkowym (cydr to jeden z niewielu napoi alkoholowych pozbawiony glutenu), ale to już dodatek dla dorosłej grupy odbiorców.

Poniżej wstawiam Wam zdjęcie wyglądu finałowego carbonary.

bezglutenowa carbonara

Bezglutenowa carbonara

PS: po takim pysznym obiedzie/ kolacji fajnie zjeść też coś słodkiego np. bezglutenowe lody Haagen- Dazs, które polecałam już wcześniej LODY HAAGEN- DAZS

 

Trzymajcie się ciepło,

Wasza julkabezglutenu :)

 

Informacje o admin

Strona powstała jako część mojego studenckiego projektu, prowadzę też własnego fanpage'a, "Recenzje BEZ Glutenu", na stronie znajdziecie do niego link :)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Wpisy i przepisy i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *