Bezglutenowe brownie z mascarpone i owocami- przepis

Bezglutenowe brownie z owocami i serkiem mascarpone.

Bezglutenowe brownie, które skrada serce już po pierwszym kęsie i rozpływa się w ustach.

Przepis na to cudo zawdzięczam swojej koleżance, która podobnie jak ja, nie toleruje w swojej diecie glutenu. Bardzo ciężko o to, żeby nie wyszło, tak więc nawet Ci, którym wypieki nie zawsze wychodzą na pewno podołają :)

Jak dla mnie czekoladowe ciasto najlepiej komponuje się i smakuje z serkiem mascarpone i sezonowymi owocami. W okresie zimowym lubię podawać je z ciepłą, malinową konfiturą.

Nie przedłużając już, wrzucam przepis i sposób przygotowania:)

Poniżej znajdziecie też finałowy wygląd brownie :)

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 3 czekolady: w tym 1 gorzka, 2 mleczne ( ja używam czekolad „Goplana”, są bezglutenowe)
  • 6 jaj, najlepiej rozmiar M
  • serek mascarpone
  • śmietanka 30/36%
  • cukier puder
  • śmietan fix (opcjonalnie)
  • owoce (najlepiej sprawdzą się brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA

  • 3/4 kostki masła rozpuszczamy z połamaną na kostki czekoladą (na BARDZO małym ogniu, CIĄGLE mieszając)
  • Po stopieniu masła i czekolady, odstawiamy je w chłodne miejsce (ALE NIE DO LODÓWKI), tak aby szybciej wystygło
  • do jednej miski wbijamy dwa CAŁE jajka i 4 żółtka
  • w drugiej misce ubijamy mikserem pozostałe 4 białka na gładką pianę, w trakcie dosypujemy cukier ( ja podzieliłam 3/4 szklanki na dwa razy)
  •  żółtka mieszamy jak na jajecznice
  • do ubitej piany wlewamy żółtka, mieszamy tylko do połączenia się składników, dolewamy stopniowo czekoladę
  • wszystko delikatnie mieszamy
  • Na wyłożoną papierem blachę (u mnie kwadratowa 24×24) wlewamy powstałą masę

Nagrzewamy piekarnik do 180* i wkładamy do niego naszą masę. Pieczemy ok. 40 min. lub do tzw. „suchego patyczka”

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU

  • do miski wrzucamy mascarpone i dolewamy 200 ml ZIMNEJ śmietanki
  • dosypujemy 4 łyżki cukru pudru (można też wsypać paczkę śmietan fixu, żeby krem był bardziej gęsty)
  • wszystko miksujemy, do momentu, w którym krem będzie już wystarczająco gęsty (można zrobić test, przechylić miskę, jeśli krem trzyma się w miejscu to się udał, jeśli spada trzeba jeszcze miksować)

Czekamy aż nasze ciasto ostygnie i dopiero wtedy nakładamy na niego krem, i owoce.

* Najlepiej włożyć ciasto z kremem na 2-3h do lodówki, żeby bardziej się „zbiło”

Bezglutenowe brownie

Bezglutenowe brownie

 

 

Bezglutenowe brownie(po upueczeniu)

Bezglutenowe brownie po upieczeniu

 

Po pomysł na kolację wpadnijcie TUTAJ :), a po inne przepisy na mojego ulubionego bloga

SMACZNEGO :*

 

Informacje o admin

Strona powstała jako część mojego studenckiego projektu, prowadzę też własnego fanpage'a, "Recenzje BEZ Glutenu", na stronie znajdziecie do niego link :)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Wpisy i przepisy i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *