Bezglutenowa carbonara
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bezglutenową carbonare, która niejednemu skradnie serce. Oczywiście makaron, szynka/ boczek i inne dodatki pozostają bezglutenowe 
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- bezglutenowy makaron (taki, którego używamy do spaghetti lub taki jaki najbardziej lubicie)
- bezglutenowy boczek lub szynka parmeńska
- śmietanka 36% (120 ml)
- 2-4 jajka (w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować danie)
- parmezan lub grana padano (30 g)
- sól
- pieprz
- opcjonalnie natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy tłuszcz podsmażamy boczek/ szynkę, do momentu, w którym nasze mięso się „zarumieni”.
- W tym samym momencie gotujemy makaron, ciągle mieszając, tak aby się nie posklejał ( niestety ten bezglutenowy makaron jest bardziej wymagający).
- Kiedy odcedzimy makaron, wrzucamy go na patelnię z boczkiem/ szynką i na małym ogniu, ciągle mieszając, podsmażamy go.
- Do osobnego naczynia wbijamy jajka, wlewamy śmietankę, wsypujemy starty ser, doprawiamy pieprze i solą. Wszystko mieszamy/ miksujemy.
- Makaron zdejmujemy z palnika i wlewamy na niego nasz sos*
- Całość energicznie mieszamy, jeśli lubimy możemy dorzucić posiekaną natkę pietruszki.
- Jeśli nasza bezglutenowa carbonara wciąż jest bez smaku, możemy ją doprawić według uznania i posypać startym serem
KILKA UWAG ODE MNIE
- Makaron z boczkiem musi być zdjęty z palnika podczas wlewania sosu, w innym wypadku zamiast sosu powstanie jajecznica.
- Makaron po odcedzeniu najlepiej zalać zimną wodą, ten bezglutenowy ma to do siebie, że lubi się sklejać, a wtedy ciężko będzie nam połączyć go z sosem.
- Jeśli chcemy, aby sosu było więcej musimy zwiększyć proporcje (np. 160 ml śmietanki zamiast 120, 3 jajka zamiast 2).
- Warto pamiętać także o tym, że im więcej sera (parmezan/ grana padano) dodamy, tym bardziej „suchy” będzie nasz makaron.
Ta bezglutenowa carbonara zasmakowała chyba wszystkim, którzy mieli okazję ją spróbować. Jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu, więc nawet bez specjalnych umiejętności kucharskich łatwo ją przyrządzić.
Oprócz tego, najlepiej smakuje podawana ze schłodzonym cydrem gruszkowym (cydr to jeden z niewielu napoi alkoholowych pozbawiony glutenu), ale to już dodatek dla dorosłej grupy odbiorców.
Poniżej wstawiam Wam zdjęcie wyglądu finałowego carbonary.
PS: po takim pysznym obiedzie/ kolacji fajnie zjeść też coś słodkiego np. bezglutenowe lody Haagen- Dazs, które polecałam już wcześniej LODY HAAGEN- DAZS
Trzymajcie się ciepło,
Wasza julkabezglutenu